Als de els de koning van het water is dan is de wilg de koningin!

De wilg is al lang een van mijn favoriete bomen – makkelijk in de omgang en voor veel doeleinden geschikt. In al die tijd dat ik in Nederland woon heb ik al heel wat wilgen gestekt en ook weer omgezaagd. Aldus Sonja Werner die de drum bouwers kennen als een kundig en geduldige partner bij het sjamanendrum bouwen. Ik heb Sonja gevraagd of ik dit document mocht delen. Waarom? Omdat de wilg een betrouwbare spirit partner is bij het bouwen van onze drums. Die drumframes van wilg zijn licht en sterk of moet ik zeggen flexibel. Hier onder meer over deze bijzondere spirit kwaliteit die geliefd is in onze groepen.

Naamgeving

Het woord wilg is afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. De botanische naam Salix is afgeleid van het Keltische woord sal = nabji en lis= water.  Een andere verklaring zegt dat  Salix is afgeleid van het Oudindische salila wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de wilg zijn : sappeipenholt, waarf, wedele, wie en fluitjeschijt. De plaatsnamen Rodenrijs en Rijssen hebben hun naam waarschijnlijk te danken aan wilgenrijs.

wilg

Plantkundige kenmerken

Wilgen zijn pioniersplanten die langs rivieren voornamelijk ontkiemen in ooibossen op de grens van land en water. Doordat de wortels de grond luchtig maken en door de humusvorming van blad en takafval wordt de grond geschikt voor soorten die volgen als es en eik. Wilgen zijn tweehuizig, d.w.z. mannelijke en vrouwelijke katjes zitten aan verschillende bomen. Wilgen vinden we zowel als boom, maar ook als struik. Het blad van de meeste wilgen is lancetvormig en een beetje gezaagd. Behalve bij de laurierwilg verschijnen de katjes in het voorjaar eerder dan de bladeren en zijn zeer geliefd bij bijen en hommels. Wilgen zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel. Met name diverse solitaire bijen zijn afhankelijk van bloeiende wilgen.

Gebruik

De wilg werd al eeuwenlang gebruikt voor het vervaardigen van erfafscheidingen, hek – en vlechtwerk, het maken van kisten, houtwol, houtskool en cricketbats, manden en houten klompen. Eskimo’s gebruikten voor het geraamte van hun kajaks wilgenhout. In combinatie met leem werden wilgentakken gebruikt bij de bouw van vakwerkhuizen. In de Voerstreek (België) kan men dit nog zien. Wilgenrijshout wordt tegenwoordig ook tussen palen gevlochten voor het aanleggen van milieuvriendelijke oevers. Oevers van rivieren worden beplant met wilgen om de oevers te verstevigen. Klompendragers beweren dat klompen, die van wilgenhout vervaardigd zijn, een betere kwaliteit leveren dan die van populierenhout. Ze zouden beter tegen water kunnen en meer warmte geven.

wilg

De Spirituele betekenis van Wilg

De wilg is een van de eerlijkste en betrouwbaarste bomen die Moeder Aarde ons terzijde stelt. De wilg zal altijd voor je klaar staan, nu en voor altijd. Zij is de beste vriend die je ooit kan hebben. Als je troost nodig hebt en een arm om je heen – ga dan naar een wilg en vraag of je tegen haar stam mag leunen. Voel de troost en de kracht die deze wonderbare en magische boom naar jou laat stromen. De wilg geeft je de kracht om verder te kunnen en te overleven, troost en heling. Zij geeft jou de kracht en inspiratie die je nodig hebt om opnieuw te beginnen na een moeilijke periode. Het is dan ook niet zo vreemd dat er menig begraafplaats omgeven is door wilgen.

Goden en godinnen

Onze voorouders verbonden de wilg met de godin Brigid, de godin van licht, inspiratie, vuur, innerlijke kracht, muze en heler, dichter en magiër, dus van allen die met het Sjamanisme verbonden waren en zijn. Het is zeker niet toevallig dat de wilg voor overgangsrituelen gebruikt wordt. De Wilg is net als de Vlierbes een “drempelboom”. Het is een boom die aan de drempel staat tussen leven en dood, water en aarde. Zij is een van de portalen naar de onderwereld. Zij is de verbinding tussen het begin en het einde, helpt met het afsluiten van het oude en het begin van iets nieuws.

De boodschap van de wilg

De boodschap van de wilg is; Ik geef je de nodige kracht en inspiratie om opnieuw te beginnen en leer je om met alle facetten van je leven in verbinding te komen. ”De affirmatie die dit goed weergeeft kan luiden: ”Ik heb de kracht om los te laten en nieuw te beginnen. Ik laat mijn slachtofferrol nu los.” Haar elementen zijn Water en Aarde. De symboliek van de wilg heeft een licht en donker aspect. Licht: Kracht, Flexibiliteit, Transformatie, Eerlijkheid, Spontaniteit, Troost, Heling, Dood en Wedergeboorte. Donker: Bijgeloof, Melancholisch, Flegmatisch, Zelfmoordneiging, Slachtofferrol.

Runen die bij de wilg passen zijn Dagaz en Ehwaz. De wilg heeft een sterke verbinding met water en daarmee met de maan en het vrouwelijke.

dagaz als oplossing om uit verstrikkingen te komen

Met dank aan Sonja Werner

Translate »