Vision Quest pad naar essentie?

Groeien doe je dat horizontaal of verticaal?
Ga je verdiepen op verbreden?
Veel er over lezen of een vision quest doen?
Veel luisteren naar andere of in stilte een natuur retraite?
Wat is de weg naar de kern, de essentie, de ziel..
Spiritualiteit is meer dan een weekendje groep hoppen bij een willekeurige leraar. Spiritualiteit is een pad naar binnen, naar je ware essentie. Niet de mentale, niet je ego stem maar die authentieke wijze leraar die ook in je woont. Het gaat over “weten” of over lessen die je al lang geleerd heb maar vergeten was. Dat pad bedoel ik, het pad terug naar de essentie, terug naar de bedoeling.

Vision Quest is geen marketing truc

Hoe bereik je die? Niet door te verbreden, veel tot je te nemen en de essentie te missen. Ik ervaar zelf de new-age meer en meer als een marketing gestuurde truc. Die ieder jaar met iets nieuws komt om je te laten bijdrage aan de inkomsten van de organisatie die het aanbied. Oude kennis wordt opgeknipt en in stukjes verkocht als zijnde nieuwe inzichten. Net als alles in het leven geldt hier ook: minder is meer! Een Vision Quest is genoeg. Kan ook niet opgeknipt worden!

Minder breed, minder kennis, minder mind en meer verdiepen in wat er al voorhanden is. Verbonden met het All, 4 dagen, 4 nachten alleen in de wilde natuur met alleen genoeg te drinken. Meer is niet nodig. Misschien alleen de juiste begeleiding vooraf en tijdens!

Mijn Vision Quest

De Natuurlijkheid en de flow zijn voor mij de twee aanwijzingen die me op het juiste spoor houden. Ik leerde het in 1999 tijdens mijn eerste Vision Quest. Het is omdat ook ik “natuur” ben. Daardoor kan ik me makkelijker verbinden met die “natuur” in zijn algemeenheid. Verbinden met natuur, luisteren naar de natuur en communiceren en leren van de natuur zijn manieren om me vertrouwd te geven en mijn gevoel te voeden.
De natuurwetten gelden ook voor mij. En de Flow is het bewijs. Wanneer ik in een staat van flow kom dan ben ik in mijn natuurlijke zijn. Dan kunnen er wonderen gebeuren, zonder dat ze bijzonder zijn. Bijzonder is de mind, je ego stem wil altijd iets bijzonders beleven. Flow is harten energie, die je bij je essentie brengt. Waar leuk en niet leuk niet bestaan. Waar geluk heel gewoon is, en het niet uit maakt hoe het tot stand kwam!

De weg er naar toe is in iedere geval verticaal, verdiepend. Een Vision Quest kan je er brengen. En de Letter U kan je de weg wijzen. Schijf hem maar eens in de lucht. Links boven naar beneden, dan door een dal en dan weer naar boven.

De kracht van de U in een Vision Quest

Het herinnerde mij aan mijn tijd als vormingsleider in een jeugd gevangenis. Jong volwassenen die harddrugs verslaafd waren. Cold turkey moesten af kicken. Waar alle mensen om hen heen het verbod kregen op gelegd ze nog te helpen. Te wachten tot ze zich zelf zouden helpen. Als je nog niet onder in de U bent, maak je je zelf nog wijs dat je het wel red. Dat je weg komt met je verhalen en je smoezen. Maar éénmaal onder in de put kan alleen jij jezelf nog redden. Omdat op dat moment zal je ziel de juiste richting geven. Je krijgt de sleutel in handen die nodig is om de weg terug naar boven herboren en vol goede moed te beginnen.

Presencing

De Vision Quest is een ondersteunend ritueel omdat het die je helpt te focussen op toekomstige mogelijkheden. Dit noemt Otto Scharmer presencing; een samensmelting van de woorden presence (heden en toekomst) en sensing (aanvoelen). In het kort komt presencing erop neer, dat de verwezenlijking van de toekomst volledig afhankelijk is van alle individuen te samen. Dat laatste is wat we in de Vision Quest het All zouden noemen. Dat is waarom je een plek in de natuur zoekt en je je afzondert van de groep. Dan kan je horen, voelen, zien wat er voor jouw op het menu staat!

Wie ben ik ten diepste

Eerst tot het gaatje en dan het inzicht, eerst stoppen met oordelen en anders kijken naar hoe je keer op keer jezelf vast zet en uit je flow raakt. En ik weet het want ook ik doe het. Het is geen Haarlemmer olie, het is een leven lang jezelf durfden aan te kijken. Te zien wat je doet en wat dat je brengt. Drama creëren we grotendeels zelf en sommige van ons ontlenen er een persoonlijkheid aan. Hebben drama nodig. Ik ben drama! Niet als je op Vision Quest gaat, niet als je het geheim van de U kent. En als je onder in geweest bent, als je in je Vision Quest de vraag gesteld heb: wie ben ik ten diepste en wat is mijn bijdrage aan het leven. Als je die vragen beantwoord heb op je vision quest, kan je gaan bouwen. De andere kant van de U.

Moed

Maar die U kan iedereen doorlopen, kan iedereen gebruiken om zijn eigen ziel en essentie te bereiken. De weg naar beneden, de linker kant is de odessy. Een pad dat gelopen moet worden. We worden daarin uit genodigd om ons zelf “werkelijk” te zien. Iedere truck mag doorzien worden, elk verhaal dat we ons zelf opspelden mag doorzien worden. Iedere uitvlucht mag openbaar worden. Ieder sprookje ontmaskerd. Het vraagt MOED om al onze maskers af te zetten. Scharmer heeft het over: open mind, open hart en open voor actie. En het eind doel is het waard, dus als je gestopt bent met jezelf voor de gek te houden ga je het doen omdat je weet dat het je veel brengt.

Tijd voor Vision Quest

Dus weer terug naar onder in de U, het is NU tijd voor je Vision Quest. Figuurlijk naakt verschijn je aan je schepper: 4 m2 wilde natuur. Hier zal je vier dagen en vier nachten verblijven. En je mag je daarbij verheugen op een aantal opmerkelijke fases.

Fase één

Is de fase van de verrassing in je vision quest. Je bekijkt je plek, onderzoekt met welke bewoners je hem deelt. Welke boom, struik, plant er in je heilige ruimte is. Zonder dat je hoeft te weten hoe die heet en waar die voor dient overigens. Laat de mind maar met rust, die krijgt het nog druk genoeg. Verder ben je blij, ongetwijfeld. Je richt je plek zo goed en zo kwaad in. Hier leef je de komende 96 uur.

tweede fase

Want de tweede fase is er vlak na en die is al gelijk minder verheven. Je mind zal zich namelijk snel vervelen. De plek is te klein, de boom te scheef, de bloem al uit gebloeid.. je kent het. Altijd een opbeurend woord van je mind Die gaat opzoek naar afleiding, wil iets te doen hebben, iets te vertellen. Maar omdat er niets is en je je verder houdt aan je opdracht: namelijk niets doen, alleen maar zijn! Zullen de gedachten zich meer en meer opdringen en manifesteren.

Eindeloze dialogen

De woorden, gedachten en ideeën in je hoofd lijken een eindeloos dialoog aan te gaan met je. Het beste negeer je het en blijf je dicht bij jezelf en de vreugde die je voelde toen je je plek verkende. Ga in geen geval het gevecht aan, ik garandeer je, dat verlies je altijd! Niets zo slim en snel als de mind.. Laat je niets wijs maken. Zelf al doet iets in jou zich in deze fase voor als wijsheid.. Het is je mind die alles uit de kast trekt om je mee te nemen. Die wijsheid komt.. alleen nog niet NU!

Dit kan wel tot het eind van de tweede dag duren. Dat was in ieder geval bij mij zo. Maar ik hoorde het vaker in de 20 jaar dat ik dit ritueel nu begeleid. Het komt niet van mijn groten hoofd
En na die tweede dag is het nog steeds uit kijken. Je ego is een stempelaar en goed in staat om je te laten denken dat je verlicht bent. Als dat zo is doe de test: kijk om je heen, als niets hoeft te benoemen, hoeft vast te pakken, te veroordelen of weg te duwen, dan ben je zen.

Dan kan het echte werk beginnen. Maar doe niets! Blijf in 100% niets. Als je schrijft, schrijf je. Dus geen roman. Gewoon wat steekwoorden. Dingen die je aandacht trekken. Vanaf nu staat alles in het teken van de verbinding. Dat doe je zonder verlangen en zonder doel.

derde fase

In de derde fase waar je nu aan gekomen bent kan je anders gaan kijken. Dat kan je nog wat versterken door iets in je blikveld langdurig en zonder enige gedachten te bekijken. Op een bepaald moment verdwijnt de omgeving en ben je dat waar je naar keek. Je bent door de deur gestapt, een andere realiteit in. Je ziet anders, ruikt, voelt en hoort anders. Intenser? Echter? Directer? Maak je er niet druk over want voor je het weet wordt je mind wakker en die heeft nog wel een labeltje voor je.. Je hoeft er helemaal niets van te vinden. Kijk of je uit oordelen kan blijven of er woorden aan te geven. Geniet van het grote niets, het zijn op de plek zonder iets te doen.

Deze derde dag van je vision quest is, als je bovenstaand kan volbrengen, een wonderschone dag. Zelfs als het regent, waait of als het koud is. Je ervaart misschien wel voor het eerst in je leven de éénheid met het al. In ieder geval met je plek.

Laatste fase

’s Avonds is er de voorbereiding op de vierde en laatste fase van je vision quest. Je mag zelfs wat doen! Er is het ritueel dat de dood van de sjamaan heet. Een initiatieritueel dat je helpt om niet alleen mentaal los te komen van je oude omgeving maar ook energetische. Je gaat je vrij maken van elke soort van belasting of schuld. Dat kan heel goed door dood te gaan.

Je maak top je plek een ruimte die je afbakent met takken of stenen. Jouw laatste plek. De plek is groot genoeg voor jou en nog iemand. Nu nodig je één voor één iedereen uit die je kent. Begin gewoon in de eerste cirkel, je familie. Maakt niet uit of ze dood of levend zijn. Je nodigt ze gewoon uit om bij jouw te komen. 

Je noemt hard op zijn naam en visualiseert hem of haar voor je. En in je eigen woorden vertel je dan dat je gaat sterven. Dat de persoon die zij kennen er niet meer zal zijn. Dat je als een nieuwe mens van de berg zal komen. Doe dat rustig in je eigen tempo met je eigen woorden. Misschien komen er nog vragen bij je op, vragen van die ander die je kan bandwoorden. Alles om maar op te ruimen en koorden door te snijden. Opdat je vrij de nacht en de laatste dag in kan gaan. 

Ho’oponopono

Alles wat jullie deelde zal sterven met jouw dood. Je begint met een schone lei! Verder moet je er niet raar van op kijken als je emotioneel wordt of verwijten krijgt te horen. Blijf in alle gevallen rustig en vergeef, heb mededogen en deel in liefde. Pas Honnopono toe als dat goed voelt. Aan het eind van het ritueel roep je die mensen op die je vergeten bent. En let op wie zich dan nog meld in je gedacht.

Traditioneel is het zo dat je na het ritueel die nacht wakker blijft. Waarmee je de vierde dag energetische schoon kan beginnen en er ruimte is voor een visioen.. Mocht je toch in slaapvallen, dan was dat de bedoeling. Ontvang je misschien een mooie betekenis volle droom..

Het visioen

De vierde fase begint als de dag aan breekt, hier heb je je vision quest voor gedaan. Je kop is stil, je bent schoon en beschikbaar voor wat de spirits je willen vertellen. Geniet van het moment, misschien bleef je hier wel wakker voor. De dagenraad is een bijzonder moment. Een ruimte tussen nacht en dag, tussen donker en licht. Deze magische ruimte tussen twee extreme is een waar wonder. Waar je in stilte van mag genieten.

Deze vierde dag is het moment dat je werkelijk helemaal geen idee meer van tijd hebt. En ondanks je 4 m2 er een onmetelijke ruimte lijkt te ontstaan. En in die tijdloosheid en die ruimte kan je met je ogen open dromen. Je kan de dromen van de spirits zien en ontvangen. Je krijgt een boodschap van je plek. Herinner je dat jouw vraag, intentie, mantra 400x uitgesproken is. Ieder zak je van je payer-ty’s draag jouw vraag.

De plek heeft je gehoord en zal vandaag antwoorden. Zitten op je plek heb je die vraag mee genomen, gedroomd, gezongen, gedacht, gemediteerd.. Het zit in je zweet, je bloed, je lijf, heel je wezen trilt in die ene vraag en spirit heeft je gehoord. Vandaag wordt je beloond voor je geduld, het feit dat je het aangedurfd het deze vision quest te doen.

Vertrouwen

Vandaag is het duidelijk. Dit is hoe het vanaf nu af gaat in jouw leven. Er is een leven voor en een leven na de vision quest! En geloof me het is geen loze belofte dat ik je vertel dat Spirit betrokken zal blijven bij je inzicht. Sterker er is de inspiratie en daarna de steun. Nog tot minstens een jaar na je vision quest kan je geraakt worden van hoe dingen op zijn plek vallen. Je inspanning wordt kortom beloond.

Ja en hoe dat tot je komt op die vierde dag. Ik heb in die 20 jaar ondersteuning wel honderd verschillende ervaringen gehoord. Zelf was ik klaar wakker droomde ik dat ik door een groep mussen opgetild werd van mijn plek onder de boom. Ik zie, voel en ervaar hoe ze me boven de boom uit tillen en me dan plots laten vallen. Terwijl ze naast me vliegen en lijken te roepen: ”vertrouw, vertrouw, vertrouw”. Ik begreep meteen hoe rijk en groot dit ene woord was.

Alles zat er in, het gaf antwoord op al mijn vragen op dat moment. Was ik nu wakker of had ik het gedroomd. Als ik je vertel dat vogels me boven de bomen brengen en dat ze tegen me praten zal je op zijn zacht gezegd verbaasd zijn. Toch is dat wat mij overkomen is. Mijn visioen!

Details

Voor een ieder zal het antwoord in de vision quest op een andere manier komen. Dat is waarom we altijd aan het eind van de Quest spiegelen. Meestal wel in de vierde dag, soms in de nacht er voor, heel soms al in de derde dag.. Het komt nadat je werkelijk alles hebt afgelegd en er ruimte is voor dat visioen. Neem die dag en alle ruimte en tijd die er is.

Je bent hier nog één nacht. Let dus op details en schrijf ze op hoe gek ze je ook voor komen. Hoe helemaal niet een antwoord op jouw vraag.. Soms dringt het antwoord pas in tweede instantie echt tot je door. Komt de Aha pas later. Bij zonop, na de vierde nacht komen we je op halen. Kom je één voor één in de zweethut om de ervaring van je Vision Quest met mij, het vuur, de grootvaders en Spirit te delen. We spiegelen, vragen de Spirits om verduidelijking en je stap de hut uit met een nieuw inzicht.

Jezus, Boeddha en Mohammed

Met dat inzicht, met de antwoorden op die vragen, kom je er sterker uit dan dat je ooit geweest ben. Omdat je aangesloten was op het hoofd netwerk. Je was gestopt met praten, vergiftigde niet langer je bewustzijn (je dronk alleen maar bronwater) en je bevond je in de wilde natuur. Iedereen kan het, het is een ritueel dat al meer dan een miljard keer gedaan is. Over de hele wereld. Jezus deed het, Petrus deed het, Boeddha deed het uit eindelijk aan het eind van zijn leven ook Mohammed deed het.

Zweethut

En wat daarna komt hoort bij het proces, is onderdeel van je vision quest. Het houdt niet op in de zweethut op de dag dat we je ophaalde van je plek. Je hebt een cadeau ontvangen en die pak je langzaam uit. Het is een cadeau voor de wereld. Het cadeau is dat je je plek gaat innemen en in drie fase de uitkomst van de quest in de wereld gaat brengen. Eerst laat je het uit kristalliseren, dan ga je er mee oefenen om het uiteindelijk neer te zetten. Je bent het antwoord. Dat is wat bedoel met dat je sterker uit je vision quest komt dan dat je er in gegaan bent.