29 februari op de dag die maar eens per 4 jaar bestaat willen we je mee nemen naar de sjamanistisch tijd. Is dat bijzonder zal je je afvragen.

Kwaliteit van de sjamaan

Laat ik hem met een vraag beantwoorden: ”zou je terug in de tijd willen reizen?” Dat is namelijk een kwaliteit van de sjamaan. En niet alleen gaat hij terug in de tijd, hij past er dingen aan die in de toekomst ruimte en healing brengen. Maar er is meer;  zegt de natuurlijke tijd je iets? De lineaire tijd die ons aldoor voort jaagt kent de sjamaan niet, hij is aangesloten op de natuurlijke tijd die hem uit stress en burn-outs houdt.

Goden

Naast deze typische sjamaanse kwaliteiten is het onderzoeken van wat de goden Chronos en Mythos ons kunnen vertellen over tijd intressant. Chronos is de god die ons voort jaagt en in stress houdt. Mythos zou je de sjamaan van tijd kunnen noemen. Hij nodigt je uit de chronologische tijd los te laten en terug te komen naar de mythische tijd van verhalen en gebeurtenissen die je buiten de tijd brengen, dicht bij zijn….

stress tijd is chonostijd

Chronos

De Gregoriaanse kalender van 12 maanden is niet alleen inaccuraat, maar ook willekeurig en onregelmatig. Sommige maanden hebben 31 dagen. sommige 30, maar februari krijgt er 28, plus 1 extra dag 1 keer in de 4 jaar. En hoewel het woord ‘maand’ afgeleid is van de periode van volle maan naar volle maan, waarvan er 13 in een jaar zitten, bestaat een jaar maar uit 12 maanden. Het getal 13 ‘is’ immers een ongeluksgetal. En hoewel de dierenriem oorspronkelijk uit 13 tekens bestaat, is het sterrenbeeld Slangendrager uit het zicht verdwenen.

Paus Gregorius

De Gregoriaanse kalender is een culturele uitvinding die door Paus Gregorius werd ingevoerd na de datumcorrectie in oktober 1582. Hij heeft 10 dagen uit de geschiedenis weggestreept om de schrikkeldagen te corrigeren. Hiervoor heette het nog de Juliaanse kalender, naar de Romeinse keizer Julius Ceasar die de maand juli heeft ingevoerd. (Waarna keizer Augustinus niet wilde onderdoen voor Julius Ceasar en de maand augustus invoerde).

De natuur en Mythos

De Gregoriaanse kalender heeft weinig relatie met de cycli zoals die in de natuur voorkomen en die van oudsher de ‘tijd’ aangaven, zoals de zonnewende. Dat de Gregoriaanse kalender vol fouten zit, heeft zelfs het Vaticaan toegegeven. Maar deze ‘foute’ kalender heeft wel veel affect op ons leven; we gebruiken hem voor dagelijkse afspraken, maar plannen ook grote dingen als huwelijk of carrière volgens deze mechanische, inaccurate westerse tijd. En dat werkt energetisch door op ons leven en dat van de mensheid.

voorbeeld van natuurlijke tijd

De natuurlijke tijd

De natuurlijke tijd is gebaseerd op de beweging van de aarde om de Zon, EN ook op de beweging van de Maan en op de beweging van de Sterren. Deze kalender loopt synchroon met de bron zelf. Mensen zeggen vaak dat hun leven in een andere magische stroom terecht is gekomen na de eerste kennismaking met de 13 Manen Kalender. En deze stroom noemen we nu ‘de natuurlijke tijd’. In die stroom zijn we allemaal met elkaar verbonden en bestaat er geen toeval meer, noch onderscheid tussen ‘hier’ en ‘daar’ en tussen ‘jij’ en ‘ik’ We zijn allemaal verbonden.

Translate »